Πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας το Νοέμβριο

26 12 2010

 

Απογοητευτική για τον κλάδο των ξενοδόχων της Αττικής ήταν η εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας το Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής.

Σύμφωνα με την Ένωση, η μεγάλη πτώση των πληροτήτων, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες (-16.70% για τα πέντε αστέρια και -10.50% για τα τέσσερα αστέρια, -6,10% τα τριάστερα και -10,4% τα διάστερα), σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (-17.20% στα τέσσερα αστέρια), αποδεικνύει κατ’ αρχήν το πόσο «ρηχή» έχει γίνει η αγορά της Αθήνας-Αττικής, αλλά και το ότι ο «άτυπος» πόλεμος τιμών που ήδη είναι σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «κανιβαλισμού» προηγούμενων δεκαετιών.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας το Δεκέμβριο, δεν υπάρχει εορταστικό κλίμα, ενώ οι απώλειες στις κρατήσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι τεράστιες, όπως έχει δηλώσει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Ρέτσος.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση δεν δικαιολογεί ούτε το βουνό των σκουπιδιών που σχεδόν ένα μήνα τώρα συσσωρεύεται στις γειτονιές της πόλης μας, ούτε και την παντελή απουσία εορταστικού κλίματος (για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολλών ετών δε στολίστηκε δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος), γεγονότα που η Δημοτική Αρχή σπεύδει να αποδώσει στην οικονομική κρίση και σε ασυνεννοησία απερχομένων και επερχομένων, συμπληρώνει.

Κατά την τελευταία διετία έχουν κλείσει στην Αθήνα πάνω από 500 δωμάτια με την ΕΞΑ-Α να ζητεί τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ζητεί η «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές για τις ενήμερες επιχειρήσεις να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και όχι μεσούσης της περιόδου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρέτσος.

Επίσης, η απουσία στο κείμενο του νέου επενδυτικού νόμου πρόβλεψης έκδοσης Κ.Υ.Α. καθορισμού τμημάτων της επικράτειας που θα εξαιρούνται από επιδότηση για δημιουργία νέων κλινών, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Θυμίζουμε εδώ ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποτελούν τις μοναδικές περιοχές της χώρας που έχουν διαχρονικά εξαιρεθεί των επιδοτήσεων για νέες κλίνες, με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των ξενοδόχων, ακόμα και σε περιόδους διαφαινόμενης μεγάλης ζήτησης (βλ. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: