Τουρισμός δύο ταχυτήτων με άξονα τον ΦΠΑ…

2 01 2011

Η επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ που θα ισχύσει μόνο στα καταλύματα και ο αποκλεισμός των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών λεωφορείων και των σκαφών αναψυχής άνευ πληρώματος από την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί συνθήκες δύο ταχυτήτων στον ελληνικό τουρισμό και διαχωρίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου σε πατρίκιους και πληβείους.

Αυτό υπογραμμίζει η ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) και όπως αναφέρει ο πρόεδρός της, Μάριος Τριβυζάς: Τα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα επιβαρύνονται με τον μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη (23%), γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων το προϊόν μας μη ανταγωνιστικό.

Οπως λέει, το κόστος αυτό αναγκαστικά μετακυλίεται στον τουρίστα καταναλωτή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουμε μείωση στις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων, αλλά αντίθετα θα έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος του περιηγητικού τουρισμού, του πλέον προσοδοφόρου για τον τόπο.

Ενώ για την εξαίρεση των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, στα τουριστικά λεωφορεία και στα σκάφη αναψυχής άνευ πληρώματος από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει ότι και αυτοί είναι εποχικά άνεργοι και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Τέλη στις κρουαζιέρες
Ομως ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα δημιουργεί η αύξηση των τελών που επιβάλλονται στην ελληνική κρουαζιέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέλη για τους επιβάτες τράνζιτ και για τους επιβάτες που επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στα λιμάνια για κρουαζιέρες τα τέλη αυξάνονται το 2011 μέχρι 240% και ανεβαίνουν από τα 0,8 ευρώ για τον επιβάτη τράνζιτ στα 3 ευρώ και από τα 4,7 ευρώ για τον επιβάτη in και επιβάτη out (home port) στα 8,4 ευρώ, όταν οι αντίστοιχες χρεώσεις στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν από το 1,4 ευρώ και δεν υπερβαίνουν τα 3,5 ευρώ.

Οι φόροι που επιβάλλονται στα κρουαζιερόπλοια που πραγματοποιούν ελληνικές κρουαζιέρες είναι επόμενο να μετακυλίονται στον τουρίστα καταναλωτή. Οι κρουαζιέρες αυξάνονται κάθε χρόνο και οι κρουαζιέρες αποτελούν ένα από τα προϊόντα-κλειδιά για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και την προσέλκυση πελατείας και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνονται κίνητρα, υπογραμμίζει ο κ. Τριβυζάς.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

wwww.ethnos.gr/

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: